Troshelbredelse - Alternativmesse del 3

Første gang jeg var på alternativmessen så jeg veldig frem til å gå til en synsk for å oppleve cold reading. Jeg ble derfor meget skuffet av å se at jeg måtte betale minst 350 kr for 15 minutter. Det var jeg selvfølgelig ikke villig til å betale for noe jeg visste var tull, så da noen i år tilbød gratis healing var det selvsagt noe som måtte prøves.

Standen var satt opp av Kristent Fellesskap, og "modaliteten" de tilbød var kristushelbredelse. Nå kan dere si det ikke var den mest eksotiske formen for healing, men det de gjør er ikke stort forskjellig fra de ymse småstedskaill'ne, det er kun pakket i et språk vi har hørt mange ganger før.


Siden det var snakk om troshelbredelse, om hvilket det er vanlig å påstå at det kun fungerer for de som er tilstrekkelig sterk i troen, spurte jeg først om det ville virke på en skeptisk ateist. "Det skulle ikke være noe problem" betrygget han meg om, den som ba for meg trodde jo, og det skulle være nok.

Da de deretter fortalte at de ved bønn kunne helbrede alt, var spørsmålet jeg umiddelbart stilte "hva med amputasjoner?" Det har blitt et slags standardspørsmål når det er snakk om troshelbredelse, så spørsmålet ble stilt som en ren refleks. Da de sa alt, mente de faktisk alt? Det viste seg at de gjorde det: "Det har jeg ikke hørt noen eksempler på [...] men jeg tror jo for det og".

I alt stod vi og snakket med dem i over en halvtime. For meg var det en veldig interessant samtale, men det er neppe like interessant å lese om her. Litt mer relevant er hva resultatet av healingen ble.

Det jeg ønsket å få helbredet var min allergi. Jeg nevnte også at det hadde vært gunstig å bli kvitt prokrastineringen jeg ennå ikke helt har klart å holde styr på. Selve healingen besto av en bønn om at jeg ikke lenger skulle være plaget av dette, enkelt og greit.

ZOMG! Orb!!!

I år var jeg smart nok til å ta en kortisonsprøyte i begynnelsen av sesongen, hvilket betyr at jeg ikke kan vite om allergien er helbredet før dens effekt går ut. Jeg fikk dog e-mail-adressen hans, og lovet å si fra om det fungerte.

Så var det prokrastineringen. Vel, det tok fire dager før jeg skrev det første blogginnlegget om messen (som hovedsakelig var en youtube-video jeg ikke hadde laget), så jeg må dessverre konkludere med at det ikke var spesielt vellykket.

"Du bør prøve det selv, for å undersøke om det fungerer" er en klisjé jeg jevnlig blir fortalt etter å ha ytret min skepsis overfor en eller annen alternativ behandlingsform. Det er en fin måte å ignorere argumenter, ved å fremstille det som om personlig erfaring med behandlingsformen er nødvendig, eller i det minste svært gunstig, for å vurdere dens effekt. Vel, nå har jeg prøvd troshelbredelse, så hvilken konklusjon kan jeg trekke fra det?

Absolutt ingenting. Selv om allergien min plutselig skulle ha forsvunnet, kunne jeg ikke trukket en konklusjon fra mine egne personlige opplevelser. Til tross for å være skeptisk er jeg akkurat like utsatt for tankefeil, biaser, observasjonsfeil osv. som alle andre. For å vurdere en effekt må en se på store kontrollerte undersøkelser, og en må vurdere hele litteraturen.

Cochrane Collaboration har nylig hatt en slik systematisk gjennomgang av litteraturen om hvorvidt bønn har en medisinsk effekt. Deres konklusjon var at det ikke var vist noen effekt, og at en ikke trenger flere undersøkelser. (Les mer om saken på Skepsis blog.)

Vi kan altså være ganske sikre på at troshelbredelse ikke fungerer, men gjør det noe skade? Jeg vil påstå at det gjør det. Det vil selvsagt variere fra miljø til miljø, men i beste fall vil det ha potensiale til å gjøre skade. Det er flere sider ved troshelbredelse jeg synes er problematisk:

Det første er at det tilbys behandling helt uten dokumentasjon på at det fungerer. Det er selvsagt et "trosspørsmål", og de fleste troshelbredere er nok overbevist om at det virker, men jeg synes det er rimelig å kreve en tydelig dokumentert effekt før en setter i gang og behandler syke.

Det er heller ikke uvanlig at troshelbredere tar seg betalt for sine tjenester. Å tilby gratis behandling uten virkning er én ting, men å ta betalt for det er langt verre. Her i Norge har vi Svein-Magne Pedersen fra Misjonen Jesus Leger som tar 200 kr i inngang til et av sine helbredelsesmøter, 100 kr for forkynnelse via telefon (telekirken) og 14 kr pr. min. for andakts- og forbønntelefon. Det ser jeg på som utnyttelse av syke, uansett om de tror på det de driver med eller ikke. At troshelbredere bevisst lurer folk er heller ikke uhørt. Peter Popoff er et godt eksempel på det.

Mange går til troshelbredere gang på gang, i håp at det denne gangen skal fungere. Jeg kan godt forstå at det er fristende å oppsøke alternative behandlere, om en lider av noe som ikke kan kureres. Men det finnes dessverre mengder med tragiske eksempler på personer som har brukt sin siste tid på å gå fra ett helbredelsesmøte til et annet, forgjeves.

Det kan og gjøre skade på personer som ikke er livstruende syke. Etter å ha oppsøkt troshelbredere gjentatte ganger uten hell, kan troende ende opp i fortvilelse over at deres tro ikke er sterk nok. Om den hadde vært sterk nok ville de jo blitt helbredet. I likhet med The Secret kan enkelte typer troshelbredelse implisere at det er din egen skyld om du ikke blir frisk.

Det mest alvorlige problemet med troshelbredelse er, i likhet med andre alternative behandlingsmetoder, at enkelte velger bort ordentlig medisinsk behandling. Sykdommer som lett kan behandles medisinsk får dermed anledning til å utvikle seg til et stadium der det er vanskligere, eller i verste fall ikke lenger er mulig. Spesielt ille er det når foreldres tro på troshelbredelse rammer barn.

De vi traff på alternativmessen befant seg i den mindre farlige enden av troshelbredelsesspekteret; kun første punkt gjaldt for dem (såvidt jeg vet). De påstår å kunne helbrede personer ved bønn, til tross for at alt tyder på at det ikke er tilfellet. Det synes jeg er skremmende nok.

23 kommentarer:

 1. ole! hei :)! Så lange blogginnlegg du skriver! jeg blir helt imponert:) men, ettersom jeg har ferie og nekter å lese mer en tre setninger sammenhengende tekst, må jeg vente til du er her LIVE med å få høre om healingen din:) når er du back in town? jeg drar ikke nordover før den 12.juli, så vi får lage skeptisk grillfest før det:)

  klem!

  SvarSlett
 2. Sier aldri nei til skeptisk grillfest! ;)

  SvarSlett
 3. Heisann

  Prøvde å finne en mailadresse til deg, men fant ingen!

  Men jeg lurte på en ting - jeg ser du har en annen blogg på ditt navn: www.glemteminner.blogspot.com. Er det mulig for deg å slette denne bloggen siden du ikke bruker den? Jeg ville gjerne hadde adressen!

  Hilsen meg
  glemte-minner.blogspot.com

  SvarSlett
 4. I do not write a comment, but I read a few of the comments on
  this page "Troshelbredelse - Alternativmesse del 3".

  I actually do have 2 questions for you if you
  don't mind. Is it just me or does it give the impression like a few of the remarks appear like they are written by brain dead folks? :-P And, if you are posting at other social sites, I'd like
  to keep up with everything new you have to post.
  Would you list of every one of your public sites like your Facebook page, twitter
  feed, or linkedin profile?

  My site - http://Racingjunkies.nl/blogs/user/AhmadKimbr

  SvarSlett
 5. Thank уou, ӏ havе just been ѕearching for informаtion about this subjеct fοr a while
  and youгs is the best ӏ hаve disсοvеreԁ till nоw.
  However, ωhat conсernіng the bottom lіne?
  Are you suгe conсегning the souгсe?


  Ϻy ωebpage; crear facebook gratis

  SvarSlett
 6. Wοw, this pаragraph is fastiԁiοuѕ,
  my younger sister іs analyzing these thingѕ, thus Ι am goіng to infoгm heг.


  Feеl free to surf to my ωeb-ѕite; Abrir cuenta Facebook

  SvarSlett
 7. I love it when people come together and share thoughts.
  Great site, stick with it!

  Feel free to surf to my webpage ... http://Www.marcoscopece.it

  SvarSlett
 8. I like what you guys are up too. This kind of clever work
  and coverage! Keep up the amazing works guys
  I've added you guys to our blogroll.

  My webpage ... armani exchange eyewear eyeglasses

  SvarSlett
 9. I like what you guys are usually up too.

  This type of clever work and reporting! Keep up the good works guys I've you guys to blogroll.

  Visit my homepage; cheap eyeglasses frames silhouette eyeglasses frame rimless

  SvarSlett
 10. It is appropriate time to make some plans for the
  long run and it is time to be happy. I've learn this submit and if I may I desire to suggest you few fascinating things or advice. Maybe you could write subsequent articles relating to this article. I desire to learn even more things approximately it!

  My blog dior sunglasses 2011

  SvarSlett
 11. There is definately a great deal to know about this topic.
  I love all the points you've made.

  My page; gucci latest collection

  SvarSlett
 12. There's definately a lot to learn about this subject. I like all the points you have made.

  Here is my web site: nfl jerseys for sale

  SvarSlett
 13. Greetings! I've been reading your site for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to say keep up the excellent work!

  Here is my website espaceface.com

  SvarSlett
 14. Hi there, I enjoy reading through your article.

  I wanted to write a little comment to support you.


  Feel free to surf to my web site: Classical Oakley Outlet

  SvarSlett
 15. It's perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I've read this post and if
  I could I desire to suggest you some interesting things
  or advice. Maybe you can write next articles referring to this article.

  I want to read more things about it!

  Take a look at my page :: nfl jerseys wholesale

  SvarSlett
 16. Wow, this piece of writing is nice, my sister is analyzing such things, so I am going to
  inform her.

  Also visit my homepage - slendertone uk

  SvarSlett
 17. I absolutely love your site.. Very nice colors & theme. Did you build this
  amazing site yourself? Please reply back as I'm wanting to create my own site and would love to learn where you got this from or just what the theme is named. Thank you!

  Here is my site; nike nfl jerseys

  SvarSlett
 18. It's very simple to find out any matter on web as compared to textbooks, as I found this paragraph at this web page.

  Feel free to visit my webpage グッチ バッグ

  SvarSlett
 19. Heyа i am for thе primагy
  time here. I camе асrosѕ this board and I in finding It
  геаlly hеlpful & it helped me out much.
  I hope tο offer somеthing back and aіd otherѕ such as you
  helpеd me.

  my web site :: facebook cuenta gratis

  SvarSlett
 20. Thankѕ for one's marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you might be a great author. I will be sure to bookmark your blog and may come back someday. I want to encourage one to continue your great work, have a nice evening!

  Here is my webpage; crear facebook

  SvarSlett
 21. Its not my first tіme to pay a visit thіѕ
  wеb sіte, i аm brοwsing this web site dаilly
  and obtain nicе data from here daily.

  Feel fгeе to visіt my ωеblog :
  : cimmyt.org

  SvarSlett
 22. Hello, I believe your blog could be having internet browser compatibility problems.
  Whenever I look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in
  I.E., it's got some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, great blog!

  Also visit my blog post ????? ???????

  SvarSlett
 23. Hi there! I just wish to offer you a huge thumbs up
  for the great information you've got here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

  My weblog :: slendertone flex pro abdominal muscle toner :: http://politecalab.org/link/bookmarks.php/araleigh ::

  SvarSlett