Dr. Hai Lee Magnetarmbånd - Alternativmesse del 2

En av de mange "synske" som hadde en stand på alternativmessen var Henning Hai Lee Yang. Altså mannen som kaller seg "verdens beste spåmann", som gjorde det nøyaktig like dårlig som alle andre på å gjette hva Asbjørn Dyrendals budskap i Schrødingers Katts psychic challenge kunne være.

Jeg benyttet dessverre ikke anledningen til å snakke med ham, men jeg tok en titt på standen ved siden av, der de solgte Dr. Hai Lee Magnetarmbånd.

Dr.? Det visste ikke jeg heller. Hans webside er for tiden utilgjengelig, men litt googling gav meg en side som kan fortelle at han har en doktorgrad innen filosofi. Jeg vil påstå det er nokså uærlig å bruke en slik tittel i forbindelse med salg av produkter med påstått medisinsk effekt, da det vil være naturlig å anta at han har en relevant doktorgrad.

Armbåndene besto av små sylindriske magneter, og kostet 600 kr. Det sto at dette var en spesiell messepris og at normalprisen er 675 kr, men jeg ser at det samme står på deres nettsider (der "messepris" er erstattet med "Ved bestilling på internett").I heftet jeg tok med fra standen (samme tekst kan leses her) hevder de armbåndet vil kunne beskytte mot "elekotronisk stråling" (jeg går ut ifra at de mener elektromagnetisk stråling):

Med det kraftige magnetfeltet som oppstår rundt dette armbåndet, vil det avise mye av den elektroniske strålingen som vi daglig utsettes for. I tilleg fjerner den mye av den uheldig oppladningen som vi har fått på grunn av den elektroniske strålingen vi utsettes for.

Om det stemmer at magnetene avviser strålingen fra mobilen, vil de også avvise strålingen til mobilen, noe som ville føre til langt dårligere dekning. Jeg har ikke riktig utstyr til å tydelig vise at det bare er tull, men jeg tenkte jeg kunne illustrere poenget ved å dekke mobilen min med neodymium-magneter. Som dere kan se påvirket det ikke mottatt signalstyrke til noen merkbar grad.Ytterligere skriver de dette om hva armbåndet er godt for:

Kineserne hevder det hjelper mot mange forskjellige plager. Det samme gjør våre kunder. Her skal vi nevne noe:
* mange forskjellige typer smerte.
* revmatiske lidelser, gikt m.m.
* søvnproblemer
* snorking
* renser kroppen for gift/tungmetaller
* fremskynder legning av beinbrudd og sår
* forsterker immunforsvaret
* lindrer migrene/hodepine

Men hva baserer de dette på, annet enn tilbakemelding fra kunder? De henviser til én forskningsrapport:

Leger er vanligvis noe skeptiske til alternative behandlingsmetoder, men forskningsresultatet på dette sterke magnetarmbåndet har de likevel tatt med i sitt fagblad:
Tidsskrift for Den Norske Lægeforening Publisert: 21.12.04

Dette skriver forskningsrapporten:
"Forskerne fant en signifikant reduksjon i smerteopplevelsen blant pasientene som brukte magnetarmbånd. Pasientene som brukte et lavt magnetisert armbånd hadde samme effekt som gruppen som brukte et vanlig armbånd, noe forskerne mener indikerer at magnetkraften er viktig."

Forskningsrapporten ble ikke publisert i Tidsskrift for Den Norske Legeforening, det de siterer er kun fra en nyhetsartikkel om denne undersøkelsen.

Rapporten det er snakk om er "Randomised controlled trial of magnetic bracelets for relieving pain in osteoarthritis of the hip and knee", Harlow T, et al. (2004) som du kan finne her. Det er verdt å merke seg at denne undersøkelsen kun så på smertelindring for pasienter med artrose, og ikke noe av det andre Hai Lee hevder armbåndet fungerer mot.

Deltagerene ble delt opp i tre grupper: Én gruppe ble tildelt magnetiske armbånd (170-200 mT), én ble tildelt armbånd som kun var svakt magnetiske (21-30 mT) og den siste gruppen ble tildelt ikke-magnetiske armbånd. Utenom dette var armbåndene identiske.

Resultatene var faktisk slik de ble rapportert i Tidsskrift for DNL, det ble observert en statistisk signifikant effekt ved bruk av det magnetiske armbåndet sammenlignet med det svakt magnetiske og dummy-armbåndet.

At Hai Lee velger å fremstille dette som klart og tydelig bevis for at magnetarmbånd fungerer er dog nokså forhastet. Om en tar en titt på diskusjonsdelen av rapporten (noe en gjerne gjør), finner en dette:

Our study has not entirely resolved the extent to which the effect of magnetic bracelets is specific or due to placebo. Blinding did not affect the pattern of results, but the validity of the self reporting of blinding status could be questioned. Although the analysis of per-specification bracelets also suggests a specific effect, the result is only a trend and needs confirmation. Therefore, we cannot be certain whether our data show a specific effect of magnets, a placebo effect, or both.

En kan heller ikke trekke gode konklusjoner fra kun én rapport, slik Hai Lee gjør, man er nødt til å se på hele litteraturen. Dette er selvfølgelig også blitt gjort.

Den fullstendige listen over forfattere av magnetarmbånd-undersøkelsen er Tim Harlow, Colin Greaves, Adrian White, Liz Brown, Anna Hart og Edzard Ernst. Edzard Ernst er professor innen komplementær medisin, og er medforfatter av boken Trick or Treatment? som jeg har skrevet varmt om tidligere.

I Trick or Treatment? har Edzard Ernst og Simon Singh nøye gjennomgått, og oppsummert, litteraturen på en lang liste alternative behandlingsmetoder, blant annet magnetterapi. Da Edzard Ernst også var medforfatter av magnetarmbånd-rapporten, kan vi trygt anta at han ikke har ignorert den. Og om han skulle ha noen antydninger til bias skulle en tro det ville være til fordel for magnetterapi. Til tross for dette var deres konklusjon:

Static magnets are popular, and the market is booming, but it is important to realize that there is no evidence that they offer any medical benefit, and indeed there is no reason why they ought to.

Ytterligere kommentarer virker overflødig.

9 kommentarer:

 1. Utmerket gjennomgang.

  Yang bærer forøvrig ikke preg av å ha tjent en filosofisk doktorgrad. Han er en energibunt av rang og kan nok ha rukket over mye, men jeg undres litt over denne angivelige utdanningen.

  SvarSlett
 2. Ja, jeg tenkte det samme.

  Jeg fant ikke noe særlig med google, men det eneste som var direkte relevant for blogginnlegget var at han ikke hadde medisinsk bakgrunn, så jeg gravde ikke lengre.

  SvarSlett
 3. Hei
  Henning svarte riktig på Asbjørn Dyrendals budskap i Schrødingers Katts psychic challenge kunne være. Dette ble underslått i programmet.
  Hvorfor?
  Ola

  SvarSlett
 4. Så du sendingene? Han gav svaret sitt foran kameraet, og var akkurat like på jordet som alle de andre. Intet ble underslått.

  Hai Lee gjettet at budskapet var "Det er mye mellom himmel og jord”.

  Det virkelige budskapet var: "As any radiation oncologist will tell you, the Reggio claim arose from unwarranted suspicions."

  Han har riktignok prøvd å vri og vende på sitt eget utsagn i ettertid, men selv retrofittingen hans var totalt mislykket. Dyrendal har gjennomgått Hennings påstander om å ha rett, her: http://skepsis.no/blog/?p=1497

  SvarSlett
 5. Hei
  Jeg var i Kina på gruppereise. Fikk igjen min migrene. Gikk til lege for å få noe smertestillende. Det fikk jeg ikke, han ba meg kjøpe et magnetarmbånd av samme type som Dr. Hai Lee magnetarmbånd. Det virket faktisk meget bra.
  Anne fra Kongsvinger

  SvarSlett
 6. Tull og tøys! Henning er en svært trivelig og hyggelig kar, men paranormale evner har han ikke!

  SvarSlett
 7. Magneter er en av hemmelighetene til en God blodsirkulasjon.
  (Som er basis for god helse)

  Hvorvidt magnetarmbånd er effektive kan diskuteres og har vært diskutert i lang tid.

  På www.magnethelse.no har vi samlet et stort utvalg av ekspertuttalelser når det gjelder magneter og helse.

  Her er det Leger og forskere (kildereferanser er gitt) som uttaler seg om magneter og helse-effekter.

  Erlend

  SvarSlett
 8. glemte å si at hemmeligheten til en god helse er god blodsirkulasjon.

  Jeg ønsker å unngå overdrevne helseeffekter ved bruk av magnetarmbånd og prøver heller å støtte meg til den forskning som er gjort om temaet. Det amerikanske FDA (Food and Drug Administration) har sagt at det vil ikke nekte de følgende påstander om magneter:

  -Gir smertelindring.
  -Øker blodsirkulasjonen.
  -Fremmer avslapning.
  -Øker generell velvære.

  Forskning / Bøker ang. temaet:
  Dr. Madeleine F. Barnothy "Biological effects of magnetic fields"
  Dr. A. K. Battacharya, MD - “Healing by magnets” – significant effects of experiments on plant, animal, and human systems and clinical applications
  osv.

  Se flere uttalelser under "Ekspert-uttalelser" på vårt nettsted magnethelse.no

  Erlend

  SvarSlett
 9. Oppsummering av BMJ studien:

  Orginaltekst:

  What is already known on this topic

  - Static magnets are widely used for the relief of pain
  - Evidence about their efficacy in osteoarthritis is contradictory
  -Placebo effects are particularly difficult to control because of the easy detection of magnetism

  What this study adds:

  -Bracelets with static magnets decrease the pain from osteoarthritis of the hip and knee, over and above the effects of placebo
  -These benefits are supplementary to those from usual treatments  Oversatt med google translate:

  Hva vet vi allerede om dette emnet

  - Statiske magneter er mye brukt for lindring av smerte
  -Dokumentasjon om deres effekt på artrose er motsigende
  -Placebo effekten er spesielt vanskelig å kontrollere på grunn av den enkle oppdagelsen av magnetisme

  Hva denne studien legger til:
  -Armbånd med statiske magneter redusere smerter fra slitasjegikt i hofte og kne, utover effekten av placebo
  -Disse fordelene er et supplement til de fra vanlige behandlinger.

  SvarSlett