Nye hunder, gamle triks

En nederlender, som kaller seg Ramana, har vakt stor oppmerksomhet de siste dagene ved å levitere foran det Hvite Hus. Saken er blant de mest leste på dagbladets nettsider og kan og finnes overalt ellers på nettet, så dere har sikkert sett det allerede.Det er noe skuffende, men på ingen måte overraskende, at jeg ennå ikke har lest en eneste nyhetsartikkel om dette, som har prøvd å forklare hvordan det faktisk er gjort. Dagbladet er ikke blant de verste da de dyttet inn "tilsynelatende" i denne setningen:

"Levitasjon er å få personer eller gjenstander til å tilsynelatende sveve fritt i lufta."

Dette var dog all skeptisismen som var å finne i den artiklen. Jeg forstår at slike artikler ikke er noe mer enn fyllstoff, og tas derfor ikke særlig alvorlig av journalister, men det finnes faktisk folk som tror levitering er mulig, og tolker slikt som bevis.

Om en tar en titt på bildene er det et par ting som virker mistenkelig ved første øyekast. Det første er stokken han holder. Om han virkelig leviterer, hvorfor trenger han en stokk i det hele tatt?

Stokken står ikke helt normalt til bakken, men skråner litt mot ham. Som forventet kan en se at han sitter i samme helling.

Det siste er teppet han har lagt frem. Det er ikke akkurat slik at han trenger et sitteunderlag. Det virker også ganske tungvint å bære med seg et teppe om det ikke er nødvendig. Den eneste gode grunnen til å ha det der er for å skjule noe.

Det han gjør er et gammelt indisk triks. Teppet skjuler en tynn stål-plattform. Stokken han holder er egentlig av stål og festet til plattformen under teppet. I den andre enden av stokken er det en mindre plattform han kan sitte på. Han holder hånden på stokken til en hver tid, trolig for å skjule plattformen. I dette klippet fra nederlandsk tv der han gjør samme triks, holder han ikke stokken i det hele tatt, da kameraet holder seg på hans høyre side. Merk og at han bruker samme teppe. I begge klippene har han lagt blomster i en ring på bakken. Det ser nokså merkelig ut da blomstene ligger langs kanten av teppet foran og bak, men krysser teppet et godt stykke før enden. Sannsynligvis ligger de der for at tilskuere ikke skal legge merke til plattformen under teppet.

Det er ikke uvanlig å holde stokken på strak arm som vist i bildet under. Forklaringen er den samme; fra stokken går det en stang langs armen og ned bak ryggen til en plattform. Dette er dog en ulempe om en vil fremføre det i bar overkropp.Det som er litt imponerende er at ingen filmet ham gå ned fra stokken. Han satt der tidlig om morgenen, så det ville være ganske enkelt å sette opp alt før det var folk i nærheten. Men om ingen skulle se ham gå ned ville jeg tro han måtte sitte der til langt ut på natten. Det kreves dog ingen overnaturlig evner for å sitte slik en hel dag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar